4. syyskuuta 2012

Eläinlääkärireissu Ronjan kans...

Toissa päivänä ihmettelin, kun Ronja alko yhtäkkiä kesken unien läähättämään. Nenä oli kuuma, mutta märkä. Hetken mietin tilannetta ja seurailin. Eilen illalla tapahtui sama. Ronja nukku mun vieressä umpiunessa, kun yhtäkkiä ponnas ylös läähätten, nenä kuumana ja vuotaen.

Tänään soitin Otsoon ja kyselin mistä kiikastaa. Peruutusajalla päästiin, kun heti lähettiin. Otsossa otettiin verta ja testejä ootellessa ultrattiin. Kohtu oli palautunu normaalisti, joten kohtutulehus ei ollu kyseessä.

Verikokeen tulokset tuli ja sieltä paljastu alkava kalkkikramppi. Ronja sai uumaansa nahan alle laimennettua kalsiumglukonaattia ja apteekista haettiin kalkkitabletteja.

KOTIUTUSOHJEET:

Ronja alkanut läähätellä 2 pv sitten. Sieraimista tullut kirkasta eritettä. Kuumetta ei ole ollut. Imettää 3 vk ikäisiä pentuja (4). Emättimestä tullut vielä niukkaa punertavaa vuotoa silloin tällöin. Ruokahalu ok.

Tutkittaessa Ronja ei nyt läähätä, sydämen auskultaatio normaali, utareet pehmeät, vulvasta ei poikkeavaa eritettä, limakalvot normaalit. Kohdun ultrauksessa todettiin normaalisti palautunut kohtu.

Ronjasta otettiin verinäyte kalsiumtason selvittämiseksi. Paneelissa tutkittiin veren proteiinit, glukoosi, elektrolyytit (K+, Na, Ca, Phos), maksa-arvot, munuaisarvot, sekä amylaasi. Verinäytteissä todettiin viitearvojen alle laskeneet kalsium ja fosfori. Lisäksi natrium ja globuliinit hieman laskeneet ja alkalinen fostaasi (alp) lievästi noussut. Näillä muutoksilla ei liene kliinistä merkitystä.

Ronjalla on alkuvaiheen kalkkikramppi, jonka hoitona 10ml kalsiumglukonaattia 1:1 laimennettuna sc injektioina. Jatkoon korotettu kalsiumannostelu suun kauta (tabletteina n. 400mg/vrk)

Että sellaista. Lapset oli kotona ja äite tuli niitä töittensä jälkeen vähän seurailemaan, kun oltiin lekurissa. Ronja oli lunki ja ultratessa ELL kyseli onko se jotenkin vaisu vai aina sellainen :D Ronja vaa köllötti selällään, kun hoitaja Hanna putsas masua :)
6 kommenttia:

 1. Olipas hyvä, että saitte nopeasti ajan ja selvisi ettei mitään sen vakavampaa. Nyt vaan sitten kalkkitabletteja huuleen. M-L ja Ossi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en suotta taho ootella pitkiä aikoja, jos koira vaikuttaa epänormaalilta. Pari kuukautta nappuloita huuleen ja jos uuestaan kävis kokeissa onko arvot ok :)

   Poista
 2. Johtuuko tuo kalkkikramppi pennuista/niiden imettämisestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti. Vaikka syö hyvin niin ruuasta liian vähän saanu silti kalkkia ja pennut imeny ne ihan finaaliin.

   Poista
 3. Voi Ronja, urhea pieni äiti <3 Onneksi ei tuon vakavammasta asiasta ole kyse ja hoituu iisisti. Raskasta on hoitaa vauvoja puolikuntoisena, tietty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks ei oo vaikuttanu Ronjaan suuremmin. Mamma jaksanu lapsoset hoitaa hyvin ja "kohtaukset" tuli iltaisin. Onneks ylihuolehtivana omistajana vein ajoissa lekuriin. Kalkkikramppi voi kuitenkin pahimmillaan olla kohtalokas :/

   Poista