19. kesäkuuta 2012

Muutama kysymys etenkin lyhytkarvaisille lajitovereille...

Tänään käytiin Ronjan kanssa Lemmikkiasemalla hakemassa vähän ruokaa ja pari herkkua. Mukaan tarttu possunnenu ja joku luukekäle. Heräteostoksena myös Hurtan pinkki lifeguard-panta. Kyllähän meillä semmonen jo on, mutta voi jehna kuinka se onki kulahtanu! Siiri-serkku saa vanhan pannan ja Ronja keikistelee uuden kanssa :) Hurtan valjaita yritin taas testailla, mutta niissä on se lukko juur kainalon kohalla ettei toimi meillä :(

Mutta nii, otsikkoon palaten. Tässä kesää elettäessä oon miettiny punkkeja. Ronja on kohta 4v, eikä yhtäkään punkkia oo ikään ollu eikä minkäänlaisia punkkisuojiakaan. Ronjan karva tuntuu myös tosi pehmoselta, kun vertauskuvana oli sulho Kaapo. Kysymys kuuluukin siis Onko teidän lyhytkarvaisilla ollu punkkeja? Jotain suojaa käytössä esim. punkkipantaa ja siltikin löytyny niitä punkkeja? Ja minkälaiseks kuvailisit karvaa (pehmoinen, puolikarhea, karhea)? Onko karvan "pehmoudella" vaikutusta punkkien iholle pääsyyn?


Ronja kuitenkin näin kesäsin on kunnon itikkamagneetti. Pää ja selkä on täynnä pahkuroita vaikken itikoita oo pattien määrän verran koirassa nähny olevankaan. Tää on ollu joka vuotinen ongelma ja heti ensimmäisenä pää on pahkuroilla. Onko teillä itikat tuottanu harmituksia ja päänvaivaa?

Meiltä löytyypi Ronjasta yks kalkkeuma, silti aina ollaan käytetty pantaa, koska sopivia valjaita ei vaan ole löytyny. Kalkkeuma oli rinta/kaularangan tuntumassa ja näinollen valjaat olisi EHKÄ parempi vaihtoehto. Mutta minkäs teet, ei viittis kainaloita karrellekkaan hankauttaa :/ Onko teillä kuvattu selkä? Kalkkeumia? Ja onko käytössä panta vai valjaat? Jos panta niin millainen (tavallinen, puolikurra, täyskurra)? Meillä on yleisimmin käytössä tuo Hurtan puolikurra. Mutta se onkin ainoa laatuaan ja muut on tavallisia nahkapantoja. Hihnana meillä on yleensä flexi, mutta kylällä ja kävelyteillä mentäessä yleensä vaan Hurtan monitoimitalutin. Onko teillä Flexi vai tavan hihna?


Ja loppuun vielä tahtoisin pyytää linkittämään mulle mielenkiintoisia mäykkyblogeja, joita ei tuossa meidän lukulistassa jo ole :)


7 kommenttia:

 1. Moi
  meillä viime kesänä käytössä apteekista (aikas kallista) saatavia ampulleja jotka levitettiin selkänahkaan ja vaikutus noin viisi viikkoa ja kattia kans. Viisi - kuusi punkkia löydettiin viime kesänä, jopa varpaan välistä eli oli sattumaa että löydettiin. Neiti on lyhytkarvainen mäykky ja minusta sen karvan laatu on aika karkea, sen tuntee varsinkin kun tunkee itsensä viereeni nukkumaan. Tänä kesänä en ole vielä mitään kokeillu, pannasta on kuulemma moni saanut ihottuman. Rahulan Rehu ainakin täällä Mikkelissä myy sellasta suihketta millä voi suihkuttaa koiran, pitää vaan uusia n 3 - 4 päivän välein (muistaakseni) maksaa n. 45€, mutta oli iso pullo ehkä n. 350 ml. Sitä kylläkin harkitsen.

  VastaaPoista
 2. Me käytetään Scaliborin punkkipantaa. Joillekinhan se aiheuttaa pahoja allergisia oireita ja Brecillekin aluks mut onneks ne meni ohi eikä menny panta hukkaan. Nyt viime viikolla Milosta löyty yks punkki, silmäkulmasta. Muistaakseni ennen ei oo Scaliborin pannan aikana ollu punkkia mutta nyt ne kuulemma on ihan mahdottomia. Siitä en osaa sanoo et vaikuttaaks karvan laatu siihen mitenkään et ottaako kii. Mut ainakin siskon mäykky joka on tosi silkkinen karvaltaan ni on saanu punkin.

  Haluaisin kuvauttaa Milon selän, mutta en sitten toisaalta tiedä haluanko kuulla vastausta. Milolla on valjaita käytetty varmaan puolet sen elämän aikana tehdyistä lenkeistä. Hurtan Y-valjaat on ollu ihan sopivat Milolle, ei oo hangannu kainaloita. Brecille taas nää Rukka y-valjaat on ollu nyt ihan hyvät. Hurtan y-valjas taa ei Brecille käy..
  Pantoina on meillä käytetty puolikuristavaa, semmosta karvapehmusteista ja ihan normia ei kuristavaa.

  Flexi ja tavallinen hihna käytössä, yleensä jos lähetään jonnekin ns. kaupungille, laitetaan nahkahihnat jo senkin takia että koira on sillon tossa lähellä eikä pääse poukkoileen kauas. Normi lenkeillä flexi, jotta koira saa enemmän liikkumavaraa eikä tartte aina olla pomppimassa sen kanssa joka pusikkoon jos joku kiva haju löytyy ;)

  VastaaPoista
 3. Paljon kysymyksiä, osaan vastaan.

  Punkkeja löytyi viime kesänä yksi (jotain liuosta laitoin niskaan) ja tänäkesänä ei vielä yhtään (vielä ei ole "myrkytetty"). Nelli on lyhytkarvainen ja turkki on liukas.

  Puolikuristava panta on käytössä. Mielestäni valjaat on aina paras vaihtoehto mäykylle mutta sopivien löytyminen on vaikeaa. Etsintä jatkuu ja siirrymme valjaisiin kun löydämme sellaiset jotka eivät hankaa kainaloita. Aina kun Nellille esittelee valjaita se lähtee vauhdilla karkuun...

  VastaaPoista
 4. * Olli käyttää toista kesää exspotia, yhtään punkkia ei olla tänä kesänä nähty. Viime kesänä oli yksi, mutta sekin siirtyi koirasta emännän käteen etsimään parempia paikkoja, mutta onneksi huomasin ajoissa.

  * Ollin karva on varmaan tyypillinen lyhytkarvainen, ei silkinpehmeä, mutta ei karkeakaan. Lyhytkarvaiseen varmaan punkit tarttuvat huonommin. Tämä on siis luulo, ei tieto.

  * Sääsket suorastaan rakastavat Ollia ja lenkillä täytyy välillä pysähtyä puhdistamaan takapää ja häntä ylimääräisistä salamatkustajista. Päässä on kuhmuroita, mutta eivät tunnu kovin vaivaavan Ollia. Viime kesänä mökillä paarmatkin olivat riesana ja näyttivät vievän palasen mennessään pistäessään koiraa. Ne olivat tosi ikäviä.

  * Ollin selkä on kuvattu, olisko siinä aikaa 2,5 vuotta. Yksi pienenpieni kalkkeuman alku löytyi.

  * Olli käyttää aina valjaita ja käytössä on Vänttisen valjaat. Joku kerran sanoi, että Vänttiset ovat valjaiden mersu ja voin kyllä suositella. Nahkavaljaat, eivätkä hierrä. Lukko hajosi viime talvena, mutta korjautin suutarilla. On ollut käytössä jo pitkään.

  * Yleensä lenkkeillään flexin kanssa, mutta kaupungissa, reissussa tms. lyhyt hihna on käytössä eli silloin, kun koiran on kuljettava vieressä.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 5. Maurista on tänä kesänä irrotettu vain yksi punkki. Mitään muuta suojaa me ei olla koiraan laitettu, mitä nyt valkosipulijauhetta ollaan annettu ruoan mukana. Viime vuonna oli valeliuos niskassa, mutta se ei punkkien tarttumista estänyt. Viime vuonna tähän aikaan punkkisaldo oli varmaan 5 kpl luokkaa...

  Itikat Mauria on kyllä jaksaneet kiusata, ihan liikaakin välillä. Lenkillä ei raaski juuri turhia pysähdellä, kun koirassa on samantien pahimmillaan yli kymmenenkin itikkaa ruokailulla. Maurille on noussut varsinkin alkukesästä pää ihan paukamille ja pistopaikat ovat kutisseet ikävästi. Nyt on varmaan jo jonkinlaista siedätystä tapahtunut, kun ei ole enää niin paukamilla kuin kuukausi sitten.

  Maurilta on selkä kuvattu ja yksi kalkkeuma löytyi, kaulan alueelta. En nyt tähän hätään muista tarkkaa paikkaa. Meillä sekakäytetään pantaa ja valjaita. Riippuu vähän missä mennään ja millä välineillä. Valjaat on käytössä silloin, kun tehdään fleksilenkkejä, eli arkena melkein aina. Panta ja normaali hihna on yleensä silloin käytössä, kun koiran ei ole suvaittavaa erkaantua taluttajasta paria metriä kauemmas. Maalle muuttamisen jälkeen ei siis juuri koskaan... :D

  VastaaPoista
 6. Heips!
  Meillä on juuri yhden vuoden täyttänyt Mauno-mäyris, lyhytkarvainen ja normikokoinen. Maunolla on ollut jo aika monta punkkia, niitä on ahkerasti irroteltu punkkipihdeillä. Mitään myrkkyjä ei olla vielä hommattu, mutta varmaankin pitäisi... Punkit on olleet pääsääntöisesti kaulan ja niskan alueella, yksi oli korvassa sisällä. Yhteensä niitä on ollut jo varmaan kuusi, ja viime syksynäkin oli pari. Karva on silkkisen sileää, joten punkit huomaa siitä helposti. Itikatkin ovat purreet, mutta onneksi nuoriherra on niin vauhdikas, etteivät ne kovin helposti ehdi ottamaan kiinni.

  Meillä on käytössä nahkainen puolikuristava panta ja nahkahihna. Meillä oli myös Jokke-merkkiset valjaat, mutta Mauno rikkoi ne, samoin kuin fleksin. Tarkoituksena olisi käydä ostamassa uudet valjaat, mutta fleksiin tuskin palataan. Pentuna käytössä on ollut ihan tavallisia, kuristamattomia pantoja. Selkää ei ole vielä kuvattu, mutta luultavasti kuvataan jossain kohtaa. Toivotaan tietysti, ettei selästä löytyisi mitään radikaalia...

  VastaaPoista
 7. Hei!
  Meillä on lyhytkarvainen mäyräkoira, Ronja sekin nimeltään, sekä pitkäkarvainen mäyräkoira, Jack. Ronjalla ei ole ollut vielä punkkeja, tosin ensimmäinen kesä menossa. Ronjalla on Scalibur-punkkipanta, ihan varalta, koska tyttö tykkää rämpiä ojissa ja ruohikossa.
  Ronja sai aika pahoja oireita hyttysten pistoista (voit lukea siitä blogistamme, siellä on myös kuvia). Jack ei ole tarvinnut punkkimyrkkyjä, viime vuonna ei löytynyt yhtäkään, tänä vuonna ollaan myös pysytty nollatoleranssilla.
  Meillä on puolikuristava panta käytössä Ronjalla, mutta käytämme myös valjaita, jotka ostettiin autoilua varten. Jack käyttää Hurtan valjaita, koko 60 (mäyräkoirille suositellaan kokoa 40 kokotaulukon mukaan, mutta oli aivan liian pieni).
  Lenkitämme koiria 120cm pitkissä taluttimissa, mutta laitoin juuri tilaukseen 250cm:sen Hurtan monitoimitaluttimen.
  Ronjan turkki on pehmeä, karheutta löytyy hieman selästä ja vatsan alta (niin kuin pitääkin).
  Kumpaakaan koiraa ei ole vielä selkäkuvattu, mutta aikeissa on.

  VastaaPoista